Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!

Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak. Tajemnicą jest tutaj sposób ich przygotowania, a także pyszne nadzienie. Poczuj smak Ameryki Południowej i spróbuj naszej propozycji na argentyńskie empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym!

33022817 - homemade stuffed chicken empanadas
Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!

Empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 150 g sera Gouda MSM Mońki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
  • płatki chili
  • ½ natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki).
  2. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia.
  3. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą.
  4. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  5. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią).
  6. Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi.
  7. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru.
  8. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.