Falafele z ciecierzycy

To fakt, że mięso jest bogate w białko. Jednocześnie istnieje ogromna ilość roślinnych produktów, które są w stanie dostarczyć je ludzkiemu organizmowi. Soja to podstawa!

Falafele z ciecierzycy

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 ml soku z cytryny
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 chlebki pita

    Sposób przygotowania:

    1. Wypłukaną ciecierzycę, posiekany czosnek, cebulę, kolendrę i natkę pietruszki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, mąkę, kmin i wszystko razem zmiel na gładką masę.
    2. Z otrzymanej masy uformuj małe kulki i lekko rozpłaszcz, nastepnie kotleciki smaż na złoty kolor w gorącym, głębokim tłuszczu.
    3. Wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym, koperkiem i miętą. Powstały dip dopraw do smaku pieprzem.
    4. Usmażone kotelciki podawaj na sałacie z chlebkiem pitem i dipem czosnkowym.