Fasola smażona ze szpinakiem i pomidorami

Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie.

Fasola smażona ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  •  150 g ugotowanej białej fasoli lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Garść młodych liści szpinaku
  • Sól
  • 1 łyżeczka za’ataru
  • Sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekamy w piórka, pomidory kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty.
  2. Dodajemy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Smażymy przez około 3 minuty.
  3. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą, za’atarem, sokiem z cytryny. Krótko podgrzewamy.
  4. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przechowywanie:

W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2–3 dni.