Faszerowana papryka z ryżem

Papryka jako jedno z nielicznych warzyw, zawiera więcej witaminy C niż sama cytryna.

faszerowana papryka

Ponadto zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia.

Składniki:

  • 6 sztuk papryki czerwonej
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • kolendra
  • cytryna
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzeszków pinii
  • cukinia
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryka, strąk
  • 100 g sera pleśniowego
  • 15 krewetek
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.
2. Posiekaj ząbki czosnku. Chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.
3. Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr, tak aby tylko przykrył ryż.
4. Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną, a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.
5. Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.