Finger food – przyjęcie na stojąco

W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole, ale stoją w grupkach, rozmawiają i sączą drinki. Podczas takich przyjęć w menu nie ma zaplanowanych dań na ciepło, a jedynie przekąski. Trudno jest bowiem trzymać jednocześnie talerzyk z potrawą i np. kieliszek. W odpowiedzi na ten problem powstała nowa moda na tzw. finger food. Są to małe przystawki, do których niepotrzebny jest talerz. Chwytamy jedzenie jedną ręką i od razu zjadamy.

Finger food – przyjęcie na stojąco

Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.

Pikantne krewetki

Składniki:

  • 20 krewetek tygrysich
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos hot chili marki Kühne
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
  • Wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
  2. Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę.
  3. Całość posyp posiekaną natką.
Finger food – przyjęcie na stojąco
Finger food – przyjęcie na stojąco

Tartinka z tuńczykiem

Składniki:

  • Kilka kromek pieczywa razowego
  • Puszka tuńczyka
  • 3 łyżeczki gęstego majonezu
  • Korniszony koktajlowe marki Kühne
  • 1 czerwona cebula
  • Sól, pieprz
  • Wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Z pieczywa wytnij (np. kieliszkiem) małe kółka. Tuńczyka odcedź dokładnie z zalewy i wymieszaj z majonezem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Dodaj do tuńczyka. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. Korniszony pokrój w plasterki. Na chlebkach połóż korniszona, tak aby tylko w połowie znajdował się na krążku. Posmaruj pastą i zawiń korniszona.
  3. Aby wszystko razem się trzymało, nabij tartinki na wykałaczki.
    Mini kanapeczki z grillowaną papryką