Focaccia z cebulą

Focaccia to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Mamy przepis na potrawę kuchni włoskiej z cebulą!

Focaccia z cebulą

Składniki:

  • 1 cebula
  • przyprawy
  • 0,2 szklanki startego parmezanu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.
  2. Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.
  3. Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  4. Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.
  5. Skrop oliwą i dopraw przyprawami.
  6. Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
  7. Focaccię podawaj lekko wystudzoną.

Smacznego!