Gofry szpinakowo-łososiowe

W letnie wieczory nie zapominajmy o wytrawnych przekąskach. Gofry jednoznacznie kojarzą się nam z wakacjami? I słusznie - lecz tego lata wypróbujmy ich słone oblicze!

Gofry szpinakowo-łososiowe

Składniki:

Gofry:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kostki margaryny do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta ostrej papryki

Szpinak:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego
  • 300 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona papryka
  • ser parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Kostkę do pieczenia rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak.
  5. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sosem do warzyw na ciepło.
  6. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp startym serem.