Grillowane skrzydełka z żurawinowo – figowym musem

Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty.

Grillowane skrzydełka z żurawinowo – figowym musem

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szklanka soku malinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • 100 g żurawiny (całe owoce)
  • 100 g fig (duże owoce)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką.
  2. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut.
  3. Następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka.
  4. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut.
  5. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.