Grillowane steki w tequili

Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!

Grillowane steki w tequili

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu
  • 1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki Sosu Hellmann’s Steak
  • sok z 1 pomarańczy
  • 30 ml tequili
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj oraz osusz za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Połącz ze sobą: sos do steków, Przyprawę do grilla Knorr, tequilę, miód, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili.
  3. W przyrządzonej marynacie obtocz starannie steki, a następnie odstaw je na pół godziny w chłodne miejsce.
  4. Po 30 minutach połóż na gorącym grillu zamarynowane kawałki mięsa i smaż je przez około 10-15 minut. Pamiętaj by, co kilka chwil odwracać steki. Czas smażenia wołowiny dostosuj do swoich preferencji smakowych.
  5. Mieszankę sałat wymieszaj z suszonymi pomidorami i całość polej oliwą z oliwek oraz posyp startym serem. Steki serwuj wraz z sałatką i pieczywem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Stek

- Grill

- tequila