Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

Składniki:

  • 24 szt. krewetek
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 300 g ananasa świeżego lub z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
  2. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie.
  3. Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
  4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.

Wpis znaleziono dzięki:

- Szaszłyki z krewetkami

- Przepis na grilla

- Krewetki, ananas i kapary