Grzanki z serem Maasdamer i słodkim akcentem z figi

Ciepłe i chrupkie grzanki to prawdziwa klasyka na śniadanie, która z oryginalnymi dodatkami i wyśmienitym serem, może zamienić się też w bardzo modną przekąskę. Oryginalne grzanki można przygotować z żytniego chleba, wyrazistego w smaku sera Maasdamer, szynki parmeńskiej i konfitury z figi. To doskonałe rozwiązanie na dzień dobry, które umili też niejedno spotkanie z przyjaciółmi!

Grzanki z serem Maasdamer i słodkim akcentem z figi

Składniki:

  • Kilka kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • Plastry sera żółtego Maasdamer
  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Kilka łyżeczek konfitury z fig lub świeże figi
  • Świeża rukola
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć na niej kromki chleba.
  2. Na gotowych grzankach ułożyć rukolę, ser i szynkę, na wierzchu nałożyć po łyżeczce konfitury.

Smacznego!