Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

Soczyste, letnie pomidory to zdecydowanie dla wielu wspomnienie smaku z dzieciństwa! Nie ma nic lepszego niż kanapka ze świeżym pieczywem, masłem i pomidorem. Ta prawdziwie kultowa przekąska z młodzieńczych lat stała się dla nas inspiracją do przygotowania przepisu na przepyszne grzanki z letnimi pomidorami i twarożkiem

Grzanki z letnimi pomidorami
Grzanki z letnimi pomidorami

Szybki, prosty i smaczny pomysł na chrupiące śniadanko!

Pomidory dają nam duże pole do popisów kulinarnych! Dla pochłaniaczy pomidorowych sosów i ketchupożerców przygotujcie domową wersję bez konserwantów z własnym smakiem. Marynowane saute lub z innymi warzywami, w całości czy krojone – wszystkie będą smakować wyśmienicie. Pomidorówka z młodych pomidorów to idealny obiad dla maluchów
w czasie lata. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców póki są i stosować, jako przekąskę w pracy, ale i pokusić się o przygotowanie własnych przetworów na późniejsze miesiące.

Na przepyszne śniadanie, na lekki obiad i domowe przetwory – idealne pomidory!

Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

  • Pomidory umyć, pokroić duże w kostkę ok 1,5 cm. Koktajlowe na pół.
  • Szalotkę posiekać drobno, liście ziół porwać, wszystko wymieszać w misce,
    dodać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem.
  • Twarożek wymieszać z oregano i startym czosnkiem, doprawić solą.
  • Grzanki posmarować delikatnie masłem z obu stron, zrumienić na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
  • Posmarować czosnkowym twarożkiem, a na wierzchu ułożyć pomidorową sałatkę.