Grzybowa na 5!

Miłośnicy grzybów zacierają ręce na myśl o jesieni, bo wtedy mamy prawdziwy wysyp grzybów. A wycieczka do lasu to dopiero początek tej przygody. Prawdziwa uczta zmysłów zaczyna się w kuchni – tu powstają aromatyczne grzybowe buliony i inne zupy na bazie borowików, podgrzybków czy kurek. Taka jak ta - Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem tymianku.

Zupa ze świeżych grzybów
Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
  • 100 g makaronu kokardek
  • Cebula
  • 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z zaleceniami producenta i odcedź po upływie odpowiedniego czasu.
  2. Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
  3. Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostkę bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia gotuj przez kwadrans.
  4. Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
  5. Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Zupa grzybowa

- Danie z grzybów

- Jesienne przepisy