Grzybowa potrawka

Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr.

potrawka-grzybowa

Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.

Składniki:

  •  prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  •  podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  •  rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  •  kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  •  Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr – 1 opak.
  •  szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
  •  ząbek czosnku – 4 szt.
  •  śmietana 30 % – 500 ml
  •  świeży rozmaryn – 1 szt.
  •  świeży tymianek – 1 szt.
  •  świeża szałwia – 30 g
  •  oliwa z oliwek – 50 ml
  •  czarny pieprz – 5 g
  •  mąka pszenna – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
  2. Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje.
  3. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
  4. Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Warzywa jesienią

- Grzyby w potrawce

- Pyszne danie