Grzybowe risotto z kurczakiem

Popularne danie włoskiej kuchni to risotto. Przygotowywane tradycyjnie z leśnymi dodatkami smakuje wyśmienicie!

grzybowe risotto
Grzybowe risotto z kurczakiem

Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele potraw, takich jak: zupy, sosy, sałatki czy nadzienia. Wybierając się na lunch do włoskiej restauracji, zobaczcie, jak wiele potraw zawiera grzybowy składnik. Pomijając najpopularniejszą chyba pizzę, warto spróbować makaronów z sosami grzybowymi czy risotta, przygotowywanego tradycyjnie z leśnymi dodatkami. To prawdziwa kulinarna poezja!

Tradycyjne polskie grzyby

Wykorzystując tradycyjne polskie grzyby, łatwo przeniesiecie słoneczną Italię do swojej kuchni. Niezależnie od pory roku przygotujcie aromatyczny makaron z sosem, który zachwyci każdego miłośnika leśnych smaków. Do sosu często dodawane jest mięso, tworząc z makaronem wykwintną potrawę, którą zaserwujecie nawet podczas eleganckiego przyjęcia. Jeśli rozsmakowaliście się w kuchni włoskiej, nie zapominajcie o popularnym daniu, jakim jest risottoZ grzybami smakuje wyśmienicie. Na każdą okazję polecamy grzybowe risotto z kurczakiem.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 8

Składniki na grzybowe risotto:

  • 1 Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • 100 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 100 g świeżych lub mrożonych prawdziwków
  • 100 g świeżych lub mrożonych maślaków
  • 100 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 5 szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka szałwii
  • 300 g ryżu do risotto typu arborio
  • 200 ml wermutu
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany
    100 g masła
  • 100 g orzeszków pinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

    1. Wymieszaj litr wody z dwiema kostkami Bulionu grzybowego Knorr.
    2. Zagotuj i odstaw na bok.
    3. Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na złoto orzeszki piniowe.
    4. Przygotuj grzyby: oczyść je, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
    5. Pokrój cebulę w ćwiartki.
    6. Rozgrzej oliwię z oliwek w płaskim garnku o szerokim dnie.
    7. Usmaż na niej pokrojone w kostkę mięso i przełóż je na bok.
    8. W tym samym naczyniu podsmaż grzyby i szalotki oraz wrzuć rozgniecione ząbki czosnku.
    9. Wszystko podlej winem i gotuj do momentu, aż alkohol odparuje.
    10. W międzyczasie posiekaj zioła i połącz je z grzybami.
    11. Do całości wrzuć przyrządzoną wcześniej pierś z kurczaka.
    12. Wrzuć ryż i gotuj wszystko, co jakiś czas dolewając trochę grzybowego bulionu.
    13. Gdy ziarenka ryżu będą już miękkie, połącz je z masłem oraz śmietaną.
    14. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodaj parmezan.

Gotowe risotto powinno być lekko płynne. Warto podawać je z kilkoma kroplami oliwy na wierzchu oraz posypanymi orzeszkami pinii.

Smacznego!