Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Składniki:

  • 800 g fileta halibuta ze skórą
  • 100 g wędzonego oscypka owczego
  • 1 bulionetka drobiowa
  • 200 g rukwi wodnej
  • 400 g buraków
  • 200 g szalotki
  • 400 g kaszy pęczak
  • 100 ml miodu pitnego trójniaka
  • 100 g suszonych borowików
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 100 ml oleju z pestek dyni
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

1. Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

2. Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.

3. Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180°C przez ok. 40 minut).

4. Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy.

5. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 l wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową.

6 .Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 ml wody.

7. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.