Jajka faszerowane jak jeże

Jak zachęcić do jedzenia jajek dzieci? Wystarczy wypróbować sprawdzony sposób na urozmaicenie posiłku – gotowe jajka fantazyjnie przyozdobić i zaserwować w nowym wydaniu!

jajka faszefrowane jezem

Tutaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu jajka – jeże:

Składniki:

  •    4 jajka
  •   1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  •   pół pęczka szczypiorku
  •   1 papryka czerwona
  •   1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź je, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Z każdej połówki wydrąż żółtko, a następnie wymieszaj z majonezem, aż powstanie pasta. Całość dopraw aromatycznym sosem sałatkowym Knorr.
  2. Przełóż gotową pastę do woreczka z odciętym rogiem i nałóż do wydrążonych wcześniej białek.
  3. Szczypiorek pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki i powbijaj je pionowo w przygotowaną pastę z żółtek. Ważne, by szczypiorek był sztywny i świeży.
  4. Wytnij z papryki małe oczka i przyłóż do jeża. Do zrobienia oczek możesz wykorzystać też oliwki.