Jajka faszerowane serkiem Cremetta

Jajka faszerowane serkiem Cremetta to banalnie prosta, a zarazem elegancka przystawka świąteczna.

jajko faszefowane serkiem mascarpone

fot. Lactima

Składniki farszu:

• 2 opakowania śmietankowego serka twarogowego Cremetta w kubeczku 100 g
• 4 jajka
• łyżka majonezu
• sól
• pieprz
• do dekoracji : marchewka oraz pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i utnij górę na 1/3 wysokości. Następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do miseczki. Dodaj serek Cremetta i majonez. Dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie połącz ze sobą składniki uzyskując jednolitą masę. Każde jajko nafaszeruj pastą. Odciętą górę jajka połóż na pastę. Wciśnij delikatnie po 2 ziarenka pieprzu jako oczy.
Z marchewki wytnij trójkąciki i włóż je do pasty tak, aby tworzyły dzióbek oraz pod jajko jako łapki . Smacznego!