Jajka sadzone ze szparagami

Choć szparagi mają opinię trudnych w przygotowaniu, to nie potrzebują specjalnej oprawy, by zabłysnąć na talerzu. Co można z nich przygotować na śniadanie?

Jajka sadzone ze szparagami
Jajka sadzone ze szparagami

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • szynka podhalańska
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • wiórki parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w cienkie paski szynkę.
  3. Następnie ostrożnie wbijamy jaja, by żółtko nie wypłynęło i smażymy je.
  4. Ugotowane szparagi układamy na talerzach razem z usmażonymi jajami.
  5. Całość posypujemy parmezanem, a także doprawiamy pieprzem i solą do smaku.