Jesienny przysmak z gruszek. Przepis na surówkę z owoców

Pojawienie się gruszek na owocowo-warzywnych straganach oznacza zawsze schyłek lata i początek jesieni. Noce stają się coraz chłodniejsze, a coraz krótsze dni są coraz mniej słoneczne. W mieszkaniach zaczynamy marznąć, bo jeszcze nie działa ogrzewanie, albo działa "na ¼ gwizdka".

gruszka
Jesienny przysmak z gruszek. Przepis na surówkę z owoców

Chętnie w takie wczesnojesienne dni jemy coś, co pachnie mijającym latem, jest smaczne, nieskomplikowane w przygotowaniu i nas rozgrzeje. Poniżej kilka prostych do wykonania przepisów na małe co nieco z gruszkami w roli głównej.

Chętnie w takie wczesnojesienne dni jemy coś, co pachnie mijającym latem, jest smaczne, nieskomplikowane w przygotowaniu i nas rozgrzeje. Poniżej kilka prostych do wykonania przepisów na małe co nieco z gruszkami w roli głównej.

Jesienna surówka z owoców

Składniki:
1 dorodna gruszka (klapsa lub faworytka)
2 jabłka (szara reneta, boiken)
10 dag winogron
2 łyżki jeżyn, truskawek lub malin (mogą być mrożone lub ze słodkiej zalewy)
1 łyżka cukru
½ szklanki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
posiekany kawałeczek imbiru (np. 1 cm)

Owoce umyj i osusz. Śliwki i winogrona przekrój na połówki i pozbaw pestek. Jabłka i gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z dużymi otworami, skrop sokiem z cytryny. Wrzuć owoce do miseczki i delikatnie wymieszaj.
Do jogurtu dodaj cukru, cynamonu i imbiru. Polej nim owoce i posyp z wierzchu jeżynami lub malinami. Nie odstawiaj do lodówki, tylko od razu podawaj do zjedzenia.