Kanapka wiosenna z pastą z avocado i sosem Tahini

Nawet z codziennego i tradycyjnego posiłku można wyczarować ciekawe i niebanalne danie, które zachwyci posiadaczy najwybredniejszych podniebień.

Wiosenna kanapka z avocado
Kanapka wiosenna z pastą z avocado i sosem Tahini

Kanapka wiosenna z pastą z avocado, czyli ze Smaczliwką wdzięczną, bo  tak nazywa się awokado. To gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych.  Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej. Możemy go kupić w każdym sklepie i na każdym bazarku.

Kanapka wiosenna z pastą z avocado – jakie składniki wybrać?

  • 1 dojrzałe avocado
  • kilka plasterków polędwicy królewskiej light
  • chleb żytni na zakwasie
  • pomidor
  • rukola
  • czerwona cebula
  • masło
  • cytryna

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • majonez – 1 łyżka
  • keczup – 1 łyżka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki

Składniki na sos tahini:

  • ¼ szklanki pasty Tahini
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • sól do smaku

Wiosenna kanapka  – sposób przygotowania:

  1. Avocado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą.
  2. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę królewską light Konspol. Solimy i pieprzymy według uznania.
  3. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
  4. Sos tahini także nie powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze kanapki.

Kanapki to szybka przekąska, którą możemy przygotować na różne sposoby. Zarówno dobierać pieczywo jasne jak i ciemne. Tak samo jak skład, od wędliny począwszy, po sery i warzywa.

Odwieczny problem, z czym zjeść kanapkę znika, bo mamy naprawdę wiele możliwości.

Pamiętaj, aby pieczywo było pełnoziarniste, a produkty na kanapce wartościowe i zbilansowane! Majonez zastąp jogurtem naturalnym, a ketchup ręcznie zrobionym sosem pomidorowym. Wyeliminujesz mnóstwo cukru.