Marynowanie to nic innego jak konserwowanie produktów za pomocą octu, wina, oleju, masła, a czasem nawet kwaśnego mleka. Najbardziej znane jest jednak przygotowywanie produktów w syropie octowym, do którego zadań należy nie tylko przedłużenie przydatności do spożycia, ale też nadanie charakterystycznego lekko ostrego smaku i wyjątkowego aromatu. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować recepturę na karczochy marynowane w białym occie, które można jeść zarówno samodzielnie, jak i wykorzystać w formie dodatku do wielu potraw. Palce lizać!
Karczochy marynowane w białym occie
Popularną techniką przechowywania żywności jest jej marynowanie. Nie bez powodu nazwa kojarzy się z marynatami wykorzystywanymi do wzbogacania smaku mięs i warzyw.
Składniki:
- 4 karczochy
- 4 łyżeczki białego octu
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj zalewę z oliwy, pieprzu, octu oraz pokrojonej w plasterki cebuli i pietruszki.
- Zagotuj wodę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny.
- Obierz karczochy, usuwając z nich twarde listki. Umyj i dodaj karczochy do gotującej się wody. Gotuj przez pół godziny.
- Po tym czasie ostudź karczochy, a następnie przedziel je na pół i oczyść środek.
- Włóż karczochy do naczynia i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
- Odstaw całość do lodówki na 30 minut.