Karczochy marynowane w białym occie

Popularną techniką przechowywania żywności jest jej marynowanie. Nie bez powodu nazwa kojarzy się z marynatami wykorzystywanymi do wzbogacania smaku mięs i warzyw.

Karczochy marynowane w occie

Marynowanie to nic innego jak konserwowanie produktów za pomocą octu, wina, oleju, masła, a czasem nawet kwaśnego mleka. Najbardziej znane jest jednak przygotowywanie produktów w syropie octowym, do którego zadań należy nie tylko przedłużenie przydatności do spożycia, ale też nadanie charakterystycznego lekko ostrego smaku i wyjątkowego aromatu. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować recepturę na karczochy marynowane w białym occie, które można jeść zarówno samodzielnie, jak i wykorzystać w formie dodatku do wielu potraw. Palce lizać!

Składniki:

  • karczochy
  • 4 łyżeczki białego octu
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj zalewę z oliwy, pieprzu, octu oraz pokrojonej w plasterki cebuli i pietruszki.
  2. Zagotuj wodę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Obierz karczochy, usuwając z nich twarde listki. Umyj i dodaj karczochy do gotującej się wody. Gotuj przez pół godziny.
  4. Po tym czasie ostudź karczochy, a następnie przedziel je na pół i oczyść środek.
  5. Włóż karczochy do naczynia i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
  6. Odstaw całość do lodówki na 30 minut.