Karkówka z grilla z sosem tzatziki

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów.

Karkówka z grilla z sosem tzatziki

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g karkówki pokrojonej w steki o grubości w 1 cm
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  •  100 ml Sosu Hellmann’s Czosnkowego z jogurtem
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 6 Goździków z Indonezji Knorr
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 zielone ogórki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć w moździerzu na grube okruchy goździki oraz czarny pieprz.
  2. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, Przyprawę do grilla Knorr, musztardę francuską i rozkruszone przyprawy. W marynacie umieść mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę w chłodnym miejscu.
  3. Zamarynowane steki umieść na średnio rozgrzanym grillu i smaż je przez około 10 minut z każdej strony, aż zmiękną i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. Przygotuj sos tzatziki. W tym celu obierz i usuń gniazda nasienne z ogórków i posiekaj pęczek mięty. Warzywa pokrój kosteczkę albo zetrzyj na tarce, a następnie całość połącz  z sosem czosnkowym.

Etap trzeci – dodatki

Są niezbędne tak samo, jak marynata do mięsa! Sosy i dipy są w stanie znakomicie wydobyć głębię smaku z potraw i podkreślić ich walory. Ważne jest zachowanie umiaru. Nie szalej z czosnkiem i innymi przyprawami, gdy na ruszcie lądują ryby, owoce morza lub inne delikatne mięsa. Przygotuj także solidny zapas warzyw! Część z nich świetnie nadaje się do grillowania. Papryka, cukinia, kukurydza albo bakłażan są wybornym materiałem na pełne, wegetariańskie danie główne. Jednocześnie będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do porcji mięsa. Większość z nich potrzebuje zaledwie kilku minut spędzonych nad żarem, więc są idealną opcją dla niecierpliwych. Z warzywami możesz poszaleć!

Skoro już o tym mowa, to nie bój się ich mieszania w najróżniejszych sałatkach. Wykorzystuj sezonowe warzywa, o które wiosną i latem naprawdę łatwo. Niech będą lekką przeciwwagą dla cięższych, mięsnych dań. Lekkie dressingi przygotujesz z oliwą, octem winnym i ziołami. Zależy ci na czymś prostym? Dobrze się składa! Naszą kolejną propozycją, w sam raz na grillowanie dla początkujących są szaszłyki po grecku. Nikt ze znajomych nie domyśli się, że występujesz w roli organizatora plenerowego przyjęcia po raz pierwszy.