Kebabczety z grilla

Sezon na wielkie grillowanie już w pełni – czas więc przyjrzeć się smacznym inspiracjom na dania z rusztu.

 

Spokojne popołudnie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w towarzystwie przyjaciół i najbliższych – czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy odpoczynek? Czerwiec tego roku zapowiada się wyśmienicie – pogoda ma sprzyjać wszystkim amatorom gotowania w plenerze.

Składniki:

  • 90 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej lub 600 g jagnięciny gulaszowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia

Sposób przygotowania:

  1.  Cebulę i czosnek posiekać.
  2.  Karkówkę posiekać i wymieszać z cebulą i czosnkiem.
  3.  Dodać jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do innego naczynia.
  4. Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć  kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
  5.  Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno
    rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu. Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Kebabczety

- Grill

- Lato