Dzięki tej mieszance kultur możemy teraz rozkoszować się smakiem pierożków nadziewanych farszem z białej kiełbasy.
Składniki:
- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki
Farsz:
- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem
i mieszamy z surowym białkiem. - Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego!