Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

kielbasa duszona z pomidorami
Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

Chrupkość kiełbasy i niepowtarzalny aromat grillowanych warzyw możemy uzyskać podsmażając wszystkie składniki na domowej patelni lub w piekarniku. W krótkim czasie warzywa wzbogacą kiełbasę o dodatkowe aromaty, a danie zaskoczy gości niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  •  Kiełbasa biała surowa firmy „Gzella” 1,5 kg
  •  olej 3-4 łyżki
  •  cebula 6-7 średnich sztuk
  •  czosnek 6 ząbków
  •  pomidory z puszki 2 puszki po 400g
  •  papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  •  majeranek 3 łyżki
  •  pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  •  sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
  2. Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa.
  3. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania.
  4. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
  5. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.