Kieszonki ze szpinakiem

Jakie potrawy przyrządzić żeby zaskoczyć gości? Nieoczywiste połączenia smakowe świetnie się tutaj sprawdzą.

Kieszonki ze szpinakiem

Parówki kojarzą nam się najczęściej podgrzewaniem w wodzie, lub mikrofali. Nie są to jednak jedyne pomysły na wykorzystanie ich. Można przyrządzić je w formie przystawki np. na przyjęciu. Parówki dobrze smakują w towarzystwie chociażby szpinaku. Nieoczywiste połączenia mogą okazać się pyszne!

Składniki:

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Garść startego żółtego sera
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź.
  2. Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki.
  3. Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i
    zapiecz do rumianego koloru.