Włosi w święto Assunzione di Maria najczęściej udają się na obrzeża miast. W tym dniu prawdziwe oblężenie przeżywają nadmorskie plaże i kurorty. Każdy, kto ma taką możliwość, decyduje się wziąć kilka dni urlopu – tak zwane „ponte”, by ostatnie dni lata spędzić w otoczeniu natury.
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Penne
- Pół puszki pomidorów
- 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
- 50 g pancetty
- Oliwa z oliwek
- 25 g natka pietruszki
- 25 g pecorino romano
- Sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy się zarumieni dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku.
- Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę oraz połowę tartego sera pecorino.
- Mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy serem.
Kuchnia Dantego
Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.