Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. Otrzymywana z nasion prosa, stanowi doskonałe źródło białka. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Składniki:

  • kasza jaglana – 300 gramów
  • pomidory suszone – 100 gramów
  • Fix Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr – 1 opakowanie
  • siemię lniane – 50 gramów
  • pestki dyni – 50 gramów
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 3 łyżki
  • pomidory pelati krojone – 1 puszka
  • chilli – 1 sztuka
  • mała cebula – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
  3. W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
  4. Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
  5. W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie Fixu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.