Klopsiki z warzywami

Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach.

klopsiki warzywne
Klopsiki z warzywami

Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych.

Składniki:

  •     400 g mięsa z indyka
  •     bułka kajzerka
  •     2 łyżki kaparów
  •     jajko
  •     Knorr Naturalnie Smaczne – Klopsiki w sosie pomidorowym
  •     bakłażan
  •     cukinia
  •     cebula
  •     papryka czerwona
  •     pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
  3. Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami.
  4. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
  5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak.
  6. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.