Kofta kebab z fetą

By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.

Kofta kebab z fetą
Kofta kebab z fetą

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 100 g sosu czosnkowego
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
  2. Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego – bardziej suchy.
  3. Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
  4. Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.