Koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich

Sezon truskawkowy w pełni. Pyszne soczyste truskawki możemy wykorzystać do różnorakich deserów, koktajli i ciast.

Koktajl ze szpinaku truskawek i śliwek
Koktajl ze szpinaku truskawek i śliwek

Cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Zamierają wiele witamin i minerałów. Mają zbawienny wpływ na cerę i włosy oraz wspomagają odchudzanie. Poniżej przedstawiamy koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich.

Składniki:
–  Kubek ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 garści szpinaku baby
– 300 ml mleka migdałowego lub innego mleka
– 8-10 śliwek kalifornijskich
– 4-6 truskawek, świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:
Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki kalifornijskie i truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko migdałowe. Całość miksujemy rączką blenderową na jednolitą masę. Śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie.