Kolorowe naleśniki

kolorowe nalesnikiMogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu.

Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach.Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Czerwone naleśniki jarosza
Potrzebne nam będą:
mąka (2,5 szklanki)
jajka (2 szt.)
woda (1 szkl.)
koncentrat pomidorowy (mały)
szczypta soli
cebula
papryka czerwona (1 szt.)
pieczarki (30 dag)
puszka kukurydzy
żółty ser (5 dag)
kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

kolorowe nalesniki zieloneZielone naleśniki z kurczakiem
Potrzebne nam będą:
mąka (2,5 szklanki)
jajka (2 szt.)
mleko (1 szklanka)
masło (2 łyżki)
mrożony szpinak (50 dag)
szczypta soli
starta gałka muszkatołowa
pierś z kurczaka
ogórek
pomidor
ser feta
Przygotowanie:
Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.