Kolorowe szaszłyki z karczku

Wielu z nas pierwsze przyjęcia pod chmurką i wspólne grillowanie w gronie przyjaciół ma już za sobą. Czego nie może zabraknąć wśród dań z rusztu? Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem.

Kolorowe szaszłyki z karczku

Składniki:

  • 500 g karczku marki Berger
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała, zielona papryka
  • ½ szklanki olej
  • przyprawa do grilla
  • świeża bazylia
  • 6 patyczków do szaszłyków

    Wykonanie:

    1. Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm).
    2. Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części.
    3. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek.
    4. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny.
    5. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym
    gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.