Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków. Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa wraz z soczystą, delikatną wieprzowiną stworzą idealną mprzekąskę – w sam raz na wiosenną porę.

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Składniki:

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
  • 4 tortille
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sałata rzymska
  • 1 serek śmietankowy

Sposób przygotowania:

1.Wyjąć mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
2. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200C i piec przez około 40 minut.
3. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
4. Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
5. Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso.
6. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.