Kopytka jaglane – proste i smaczne

Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa odkwaszająco na organizm ponieważ działa zasadotwórczo, a dzięki błonnikowi usuwa z jelit resztki jedzenia. W kaszy jaglanej znajdziemy również krzemionkę, która doskonale wpływa na paznokcie, włosy oraz naszą skórę.

Foto utroja0/pixabay

Składniki:

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól.
  3. Zagnieć ręką do uzyskania jednolitej masy, która nie powinna się zbytnio kleić.
  4. Uformuj wałeczki krój je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich.
  5. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody.
  6. Gotuj kilka minut od wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląski). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł.

Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.