Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Nie masz pomysłu na karnawałowe przekąski? Mamy dla Ciebie coś specjalnego! Spiesz się, w końcu mamy już ostatki!

koszyczki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100g sera pleśniowego
  • 50g sera Ementaler
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

  1. W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego.
  2. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski.
  3. Orzechy włoskie posiekać.
  4. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki.
  5. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim.
  6. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

Czas przygotowania:
60 min

Smacznego!