Krem de la krem, czyli zupy na jesienną rozgrzewkę

krem selerowyWraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy.

„To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu – kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm”, opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Krem selerowy

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • seler – 100 g
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
  • młoda bulwa selera – 4 sztuki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • suszone chili – 0,25 łyżeczek
  • śmietana 18 proc. – 100 ml
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • wrzątek – 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
  2. Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
  3. Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
  5. Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.

Czy zupa krem musi być „ciężka”? Oczywiście, że nie! Można ograniczyć użycie śmietany, oleju lub podobnie kalorycznych składników, ale przede wszystkim skorzystać z lekkich warzyw.