Krem z korzenia pietruszki z czarnym sezamem

Jeśli szukacie smacznego i bardzo oryginalnego kremu to spróbujcie zupy z korzenia pietruszki!. Łatwo go przygotować!

Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem

Składniki:

  • 250 g pietruszki – korzeń,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 szalotki,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki sezamu czarnego,
  • duże marynowane kapary z ogonkiem,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę.
  2. Mieszamy i krótko przesmażamy.
  3. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem.
  4. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka.
  5. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody.
  7. Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
  8. Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Panią Monikę Lemko i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!

Monika Lemko
Monika Lemko