Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem

Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. Dodatek szczypiorku nada zupie wyrazisty akcent.

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem

Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!

Składniki:

  •  Kremowa zupa z kurek Knorr – 1 opak.
  • kurki świeże lub mrożone – 50 dag
  • kiełbasa – 20 dag
  • bulion drobiowy – 2 szt.
  • woda – 2 l
  • cebula – 10 dag
  • makaron, np. muszelki – 100 g
  • śmietana – 0,5 szklanki
  • jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 4 szt.
  • natka pietruszki (posiekana)
  • pieprz – 1 szczypta
  • majeranek – 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
  2. Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
  5. Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.