Kremowy pudding jaglany ze śliwką i solonym karmelem

Kasza jaglana to samo zdrowie! Spróbujcie ją w niezwykłym, słodkim wydaniu!

Kremowy pudding jaglany
Kremowy pudding jaglany

Składniki:

  • 300g kaszy jaglanej
  • 900ml mleka
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • ½ szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 200g kajmaku
  • Sól morska w młynku do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia.
  2. Następnie przesypujemy do ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz esencję waniliową. Całość gotujemy do lekkiego rozgotowania kaszy, około 35min na wolnym ogniu.
  3. W trakcie gotowania kaszy, zalewamy śliwki  ½ szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym miksujemy na gładką masę. Gotową kaszę mieszamy ze zmiksowanymi śliwkami i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Płatki, pestki i siemię mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 st. i prażymy na rumiany kolor.
  5. Gorące płatki mieszamy z miodem, cukrem i przekładamy na pergamin. Rozprowadzamy tak, aby powstał cienki, 2mm prostokąt.
  6. Zawinięty batonik wkładamy do piekarnika na 10min w 150 st. Następnie przekładamy do lodówki.
  7. Gotową masą kajmakową smarujemy dno talerza i nakładamy porcje puddingu, całość posypujemy pokruszoną prażonką z płatków owsianych i delikatnie posypujemy grubą solą.

 

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Kasza jaglana

- Zdrowie

- Dieta