Krewetki z tropikalną salsą

Wenecka kuchnia może się poszczycić bogactwem smaków podobnym do bogactwa kolorów, jakie można spotkać w karnawale na placu św. Marka.

krewetki_z_tropikalna_salsa
Krewetki z tropikalną salsą

Charakterystyczne dla niej są szczególnie potrawy, w których głównym bohaterem są owoce morza. Na wzór mieszkańców Wenecji podczas karnawału można więc eksperymentować choćby z zyskującymi w naszym kraju coraz więcej wielbicieli krewetkami. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca Krewetki z tropikalną salsą:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • krewetki 16/20 – duże bez głów, obrane – 24 sztuki
  • cykoria – 3 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • awokado dojrzałe – 1 sztuka
  • mango dojrzałe – 1 sztuka
  • papaja – 1 sztuka
  • pomidory dojrzałe – 2 sztuki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • natka kolendry – 1 pęczek
  • papryczka ostra chilli, strąk – 1 sztuka
  • limonka – 1 sztuka
  • cukier – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę z trzech łyżek oliwy i łyżki Przyprawy do mięs Knorr, dzięki której będzie ona bardziej aromatyczna, a następnie zamarynuj w niej krewetki. Obsmaż je później z obu stron przez około minutę i odstaw.
  2. Pokrój w małą kostkę (ok. pół centymetra) awokado, mango, pomidora, papaję oraz czerwoną cebulę. Chili i kolendrę drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, zalej je oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do salsy odrobinę cukru, aby wzmocnić aromat owoców.
  3. Rozłóż liście cykorii i nałóż na nie salsę, a następnie na wierzchu umieść po jednej krewetce. Przełóż liście na okrągłą tacę i gotowe.