Które piwo pasuje do Twojego posiłku? Przewodnik po rodzajach piw

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz.

jak dobrac piwo do posilku2
Jak dobrać piwo do posiłku?

Piwo w kuchni

Uniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, piwo łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.

Przystawki

Belgijskie piwo Lambic – jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki.

Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki.

Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z owocami morza – takimi jak ostrygi, homar czy langusta

Czeskie piwo Pils – idealnie smakuje z małżami

Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą

PIERWSZE DANIA

Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym

Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi

Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto

Strong Lager – idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa

Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem

Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana” (mięso, pomidor i ser pecorino)

DRUGIE DANIA RYBNE: PIECZONE, DUSZONE LUB W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM

Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych

Lager – do ryby pieczonej i grillowanej

Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych

Piwa mocne – dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci

DRUGIE DANIA MIĘSNE

Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu

Pale Ale – współgra z królikiem

Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch – do mięsa czerwonego

Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu – świetnie łączą się z jagnięciną

Bawarskie Weisse – wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną

SERY:

Koźlak – świetnie pasuje do serów brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania

Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi

Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial – współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi

DESERY:

Belgijskie piwo Kriek lub Framboise – komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami

Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów

Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.