Kuchenne zabawy – czyli pomysł na spędzanie czasu z dzieckiem

Czerwiec to czas, kiedy oceny w szkole są już wystawione, a dzieci mają coraz więcej wolnego. To doskonała okazja na spędzanie większej ilości czasu z dzieckiem, które przecież uwielbia pomagać w kuchni i być razem z najbliższymi.

Z dzieckiem w kuchni Miłym początkiem dnia wolnego na pewno będzie wspólne przygotowanie posiłku – to świetna okazja do tego, by rozwijać kreatywność i kulinarną pasję małych kucharzy. Koniecznie przygotujcie wspólnie coś co Twój smyk uwielbia. Niech efektem Waszych zmagań będą np. fantazyjne kanapki z bajkowym motywem lub kolorowa pizzerinka z duszkami. Przedstawiamy kilka propozycji na kolorowe menu, które z pewnością przypadną do gustu małym smykom. Wypróbujecie?

Kanapkowy Pan Kleks

Składniki:

  •  1 plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 czarne oliwki
  • 1 surowa marchewka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • 1 czerwona papryka
  •  masło
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Z chleba wycinamy kształt koła, który później smarujemy masłem i układamy na talerzu. Na tak przygotowaną kromkę układamy plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol, który wcześniej wykrawamy w kształt koła. Część ogórka kroimy na plasterki, po czym układamy na kanapce robiąc oczy Pana Kleksa. Z oliwek robimy źrenice, z podłużnego paseczka papryki usta, a z pomidorka koktajlowego nos. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną układamy na górze kanapki tworząc włosy naszej postaci. Z pozostałej części ogórka wycinamy kokardę i układamy pod brodą naszej kanapki.

Duszkowa pizzerinka

Składniki:
Ciasto:

  •  2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  •  szczypta soli

Dodatki: 

  • 1/2 puszki pomidorów,
  •  kilka plasterków szynki z indyka firmy Konspol
  •  kilka plasterków żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków
  • garść kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do momentu, kiedy się rozpuszczą. Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do momentu aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je na placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory blendujemy, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Plasterki szynki z indyka firmy Konspol kroimy w kostkę i układamy na pizzy. Z żółtego sera wycinamy duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki. Tak przygotowane stworki kładziemy na cieście. Pizzę posypujemy kukurydzą oraz posiekaną pietruszką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!