KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji.

Ostre klopsiki – tradycyjnie i z twistem

Chilli łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, ale warto eksperymentować i wzbogacić za jego pomocą smak polskich potraw. Włączając pikantny składnik można wydobyć bogactwo aromatów i smaków z każdego dania!

Arbuzowa sałatka z homarem

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

Pikantny dip z owoców

Chilli komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą, ale także z owocami. Jeżeli więc chcecie wprowadzić nieco egzotyki na stoły, wypróbujcie przepis na pikantny dip z owoców.

Koktajl porzeczkowy idealny na lato

Szukasz pomysłu na pyszny deser, który dodatkowo przyniesie ulgę w upalny dzień? Spróbuj koktajlu z porzeczek, to zdecydowanie smak lata!

Chilli con carne z nachosami

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem!

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów.

Naleśniki banoffee migdałowo-razowe

Naleśniki to potrawa, która stanowi doskonałą propozycję na każdy posiłek – od śniadania, poprzez obiad, a na kolacji kończąc. Szczególnie lubiane są te w wersji na słodko. Podsuwamy pomysł, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.

Kiełbaski z pesto z liści rzodkiewki

Niewątpliwie bohaterem każdego przyjęcia z grillem w roli głównej są kiełbaski. Jak je podać i co jeszcze warto wrzucić na ruszt?

Krewetkowy zawrót głowy – przepisy, ciekawostki, praktyczne porady

Podczas jednej z rozmów z amerykańskim żołnierzem w Wietnamie, główny bohater filmu Forrest Gump dowiedział się, że istnieje milion sposobów na przygotowanie krewetek: gotowane, smażone, pieczone, o smaku ananasa, kokosa, cytryny… długo by wymieniać.

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Jak połączyć kuleczki ziemniaczane z liściami kapusty pakchoi, tak aby było smacznie?

Sycylijskie Arancini

Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni.

Smak wakacji – Sałatka brazylijska

Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie!

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Ceikawe tematy

Uroda

Trendy w manicure na sezon jesień-zima 2017/2018

Od industrialnego minimalizmu przez bogactwo formy i zdobienia 3D. Tak kształtują się trendy w manicure na jesień/zimę 2017/2018. Nie zabraknie różnorodności oraz totalnie wystrzałowych rozwiązań. Jakie są najważniejsze trendy w nadchodzącym sezonie? Wymienia Antonina Papiewska, stylistka z salonu Pardon My French w Warszawie.

Przepisy

Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.

Dom