Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Sezon grzybowy w pełni. Zatem cieszmy się różnorodnością warzyw i wykorzystujmy je w każdej postaci!
Składniki:
karkówka - 600 g
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
grzyby suszone (podgrzybki...
Zapiekane tortille z warzywami – idealna przekąska na każde spotkanie
To danie, które urozmaici spotkania z przyjaciółmi, z powodzeniem zastępując kolorowe kanapki, koreczki, pizzę, czy innego rodzaju popularne przekąski.Tortilla to pszenny placek podawany z aromatycznym sosem i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. To proste...
Przepis na gulasz z dyni
Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.
Składniki:
mała dynia - 1 szt.
Knorr Naturalnie...
Grzybowa potrawka
Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.
Składniki:
prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
rydze umyte i...
Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami
Grzyby to częsty składnik jesiennych potraw. Czy jednak pasuje do spaghetti? Przekonajcie się sami.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
cukinia
papryka
150 g pieczarek
cebula
...
Panzanella – sałatka toskańska
Składniki:
50g białego pieczywa (typu ciabatta)
30 ml oliwy z oliwek Olitalia
10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
1 ząbek czosnku
pomidory kolorowe
20g czerwona cebula
½ pęczka bazylii
sól i pieprz do smaku
10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki...
Zapiekanka ziemniaczana z szynką parmeńską i brokułami
By codzienne dania dodawały im energii, a przy tym wzmacniały ich młody, wciąż rozwijający się organizm, skorzystać powinniśmy z kilku istotnych zasad żywieniowych.
Składniki:
700 g ziemniaków
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa...
Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów
Śliwki kalifornijskie to moc słońca Kalifornii zamknięta w suszonych owocach. Trafiają na Twój stół prosto z kalifornijskich sadów, abyś mógł cieszyć się ich wspaniałym smakiem i najwyższą jakością.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dkg twarogu
1 łyżka...
Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!
Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...
Pasta z zielonego groszku z orzeszków i świeżej bazylii
Składniki:
400g mrożonego zielonego groszku
150g orzeszków ziemnych niesolonych
80g parmezanu lub innego sera żółtego
50g świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
80ml oliwy
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
świeżo zmielony pieprz
sól morska
Sposób przygotowania:
Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować...
Krem z pieczonych buraków z imbirem i mlekiem kokosowym
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżka oleju np. rzepakowego
700 g małych buraków plus dodatkowo jeden burak do podania
0,5 – 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 – 400 ml)
500-700 ml...
Chłodnik migdałowo-gruszkowy
Składniki:
100 gr migdałów
garść płatków migdałowych
1 gruszka lub garść zielonych winogron bez pestek w sezonie winogronowym
1 średniej wielkości ogórek
1 pszenna bułka
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
pół szklanki zimnej wody
kilka listów świeżej szałwii
kilka gałązek świeżego rozmarynu
czerwony pieprz...
Krem z korzenia pietruszki z czarnym sezamem
Składniki:
250 g pietruszki - korzeń,
2 łyżki oleju rzepakowego,
3 szalotki,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
1 płaska łyżeczka curry,
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
2 łyżki sezamu czarnego,
duże marynowane kapary z ogonkiem,
150...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami
W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:
Składniki:
300 g filetu z łososia
2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
2 łyżki sosu czosnkowego
8...
Pilaw z indykiem i kurkami
Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami - kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.
Składniki:
Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
ryż basmati 150g
filet...