KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

0
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki

0
Zdrowo Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...

Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę

1
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii. Składniki: 20 dag ryżu do paelli marki Halina cebula 2 ząbki czosnku 4...

Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie

0
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...

Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

0
Składniki: Makaron 5 filecików anchois Pęczek bazylii Pół cebuli 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii Połowa pomarańczy 25 g rodzynek Pół cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...

Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

0
W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...

Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle

0
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Składniki: 4 steki z polędwicy wołowej 5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI 2 łyżki Przyprawy do mięs...

Poznaj się na tłuszczach!

0
Według badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach" 45% Polaków twierdzi, że ze względu na zawartość wysokiej jakości olejów roślinnego pochodzenia margaryna jest korzystniejsza dla zdrowia niż masło. Jednocześnie ostatni z...

Letni tort z kremem kokosowym

0
Składniki: 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake) ¼ szklanki wody 30 ml likieru kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki 500 g serka mascarpone owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie wiórki kokosowe do ozdoby Wszystkie składniki powinny...

Dlaczego warto jeść arbuzy?

0
Choć w południowej i środkowej Afryce arbuz był uprawiany już w 1500 roku p.n.e., to do Europy zawitał dopiero w XII wieku. Owoc szybko jednak podbił serca mieszkańców Starego Kontynentu, bo dwa wieku później...

Kremowy pudding jaglany ze śliwką i solonym karmelem

0
Składniki: 300g kaszy jaglanej 900ml mleka 3 krople esencji waniliowej 100g śliwki kalifornijskiej 3 łyżki stołowe miodu ½ szkl. cukru brązowego 1 szkl. płatków owsianych 3 łyżki stołowe pestek słonecznika 2 łyżki stołowe siemienia lnianego 200g kajmaku Sól morska w młynku do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną...

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

0
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią...

Fast food po włosku – lasagne

0
Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia! Farmerska lazania Składniki:     1 biała kapusta     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne     1 kg mielonej wołowiny     1 por     1 słoik krojonych pomidorów    ...

Zapiekanka mac and cheese – fast food w wersji home made!

0
Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa - mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym...

Sałatka z krewetkami

0
Składniki:  pieczywo Błonnikowe Wieloziarniste Tovago  250 g mieszanych sałat lub młodych liści (np, rzodkiewki, kalarepy, botwinki, szpinaku)  200 g krewetek tygrysich, bez pancerzy  kilka pomidorków koktajlowych  1 mała, świeża papryczka chilli, bez pestek  1 ząbek czosnku  łyżka posiekanej mięty  sól i pieprz  oliwa Sposób...

Ciekawe tematy

Uroda

Włosy: naturalna wizytówka każdej kobiety

1
Zdobią i zdradzają stan naszego zdrowia. Ich wygląd może innym sporo powiedzieć na nasz temat. Mogą sprawić, że będziemy postrzegane jako kobiety zadbane, mogą...

Makijaż na jesień

Polecane