PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi to danie w sam raz na pożegnanie kończącego się lata.

Lekka sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi i homary. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

Pieczony łosoś norweski w zielonym sosie

Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Łosoś norweski, stanowi jedno z licznych bogactw norweskich wód.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

Zmęczona podawaniem ziemniaków ciągle w ten sam nudny sposób? Spróbuj zrobić z nich pełnoprawne danie!

Zielona tarta z musem jeżynowym

Jeśli marzy Ci się deser jak z Instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem.

Grecka bougatsa z kremem

Kraje basenu Morza Śródziemnego jak Włochy, Hiszpania czy Grecja to wciąż jedne z popularniejszych wakacyjnych kierunków. Poza tradycyjnymi daniami, warto spróbować popularnych, śródziemnomorskich deserów. 

Kaszanka z warzywami

Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Zaproście znajomych na grilla!

Sałatka z krewetkami

Krewetka jest prawdziwą królową wśród owoców morza. Tytuł ten zawdzięcza swojej popularności i obecności na stołach niemal całego świata. Jest również prostym składnikiem wielu ciekawych dań, a koktajl krewetkowy zdobył także serca Anglików, którzy obwołali go narodową potrawą Wielkiej Brytanii.

Ziołowe małże z pomidorami

Jednym z nieodłącznych elementów kuchni basenu Morza Śródziemnego są muszle. Spożywane w różnych postaciach, włącznie z wersją surową, stanowią podstawę wielu dań, uwielbianych na całym świecie. 

Ośmiornica w cytrynowym sosie

Ośmiornica nie jest tak rozpowszechniona w Polsce, jak krewetka czy krab. Warto jednak podjąć wyzwanie i przygotować znakomite danie na lunch, rodem z hiszpańskiej plaży.

Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami!

Po długiej i ponurej zimie wreszcie przyszedł czas na wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę. Rozkwitające pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę.

Sałatka z czarnej fasoli

Idealna propozycja dla osób, które cenią sobie w kuchni niecodzienne kompozycje, a przy okazji chcą dbać o formę.

Udka w musztardzie pieczone na ostro

Musztarda jest produktem o wielu zastosowaniach. Dzięki różnym odmianom, dopasujecie rodzaj sosu do gatunku przyrządzanego mięsa, a także indywidualnych gustów.

Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu.

Roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym

Nie masz pomysłu na przekąskę, a chciałabyś podać coś nietypowego? Wypróbuj nasz przepis na roladki z łososiem!

Ceikawe tematy

Uroda

BSB, czyli nowy zabieg na blizny potrądzikowe

Blizny to częsty problem nie tylko ze względu na doznane urazy, ale też przebyty lub aktywny trądzik. Blizny potrądzikowe mają zwykle charakter zanikowy (są zagłębione w skórze).

Przepisy

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. Otrzymywana z nasion prosa, stanowi doskonałe źródło białka. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.

Dom