PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Świeże bułeczki z dodatkiem domowej konfitury to doskonały sposób na początek dnia.

Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi

Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom.

Przepis na bliskowschodnie ciasto Tahini

Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.

Duszona czarna soczewica z warzywami i serem Gouda

Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa.

Leczo z chorizo i kalmarów

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice.

Sposób na zimowe chłody – rozgrzewające dodatki w aromatycznych kompozycjach

Okres jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla każdego organizmu. Krótkie dni i niewielka ilość słońca wpływają negatywnie na nasz nastrój, a kapryśna pogoda i zmienne temperatury dodatkowo skutkować mogą infekcjami.

Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny

Z pewnością większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienia. Najczęściej dotyczą one utraty wagi i rozpoczęcia zdrowego stylu życia. Potrzeba inspiracji? Prosty przepis na klopsiki z ciecierzycy będzie pierwszym krokiem żeby przybliżyć się do celu.

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Czas karnawałowych zabaw potrwa jeszcze do marca, dlatego warto już teraz przygotować sobie listę szybkich w wykonaniu i nietuzinkowych przekąsek

Kieszonki ze szpinakiem

Jakie potrawy przyrządzić żeby zaskoczyć gości? Nieoczywiste połączenia smakowe świetnie się tutaj sprawdzą.

Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką

Jakie potrawy przyrządzić na przyjęcie? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!

Mini zapiekanki

Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić?

Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Tradycyjne gołąbki goszczą na stołach w wielu domach. Przekonaj się, jak danie smakuje w połączeniu z wędzonym serem.

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

Czas karnawałowych zabaw trwa na dobre! Poza ciekawymi potrawami, warto zaskoczyć swoich gości także nietuzinkowym sposobem ich podania.

Karnawałowy dip z awokado i miętą

Karnawałowy dip z awokado i miętą Idealny do krakersów i nachosów! Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Schab zapiekany z sosem grzybowym

Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet.

Ceikawe tematy

Uroda

Jak dbać o skórę pach?

Skóra pod pachami jest bardzo cienka, a przez to niezwykle wrażliwa. Źle dobrane antyperspiranty i niewłaściwa depilacja mogą więc spowodować nadmierne wysuszenie, podrażnienie, a nawet uczulenie.

Przepisy

Przepis na lekkie tiramisu z twarożku Mój Ulubiony

Podstawą doskonałego tiramisu jest połączenie kremowej konsystencji ze smakiem biszkoptów, nasączonych kawową esencją. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony składa się w 100% ze śmietanki, dzięki czemu nadaje deserowi aksamitną gładkość i śmietankową słodycz. Prosty przepis , kilka chwil na schłodzenie i przysmak, podany w eleganckich pucharkach, ucieszy zarówno oko, jak i podniebienie.

Dom