Pieczone pierogi ze śledziem
Mogą to być np. pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym. Z przepisu wychodzi około 30 pierogów (zależy od wielkości).
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
ZACZYN:
200 ml mleka 3,2%
40 g mąki (2...
Tradycyjne pączki z polewą
Jest jednak taki jeden dzień w roku, kiedy nawet powinniśmy smakować je do woli. Smak samodzielnie przygotowanych, jeszcze ciepłych pączków będzie niezapomniany. A wy jakie nadzienie wybierzecie? Smacznego!
Składniki:
250ml mleka
40g drożdży150g
Cukier biały...
Pikantne babeczki z batatów
Koreczki i paszteciki królują podczas imprez karnawałowych. Zainspirujcie się przepisem szefa kuchni Knorr na pikantne babeczki z batatów.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
600 g batatów
2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
1 łyżka...
Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi
Lekka sałatka - dobry pomysł na lunch
Szukasz pomysłu na lunch, lub dobrą przekąskę w ciągu dnia? Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi to pozycja, która zaskoczy Cię smakiem, a przy tym satysfakcjonująco nasyci. Do jej...
Fritole Veneziane – weneckie pączki
We Włoszech Karnawał obrósł bardzo bogatą tradycją, z których najbardziej znany na świecie jest oczywiście Karnawał Wenecki. Rokrocznie przyciąga on tysiące turystów z całego świata.
Czas przygotowania: 40 minut
Wykonanie: łatwe
Składniki (dla 4 osób)
12 g...
Kurczak w sosie teriyaki
Właściciel marki House of Asia, cały rok zachęca swoich konsumentów do odkrywania nowych smaków. Kurczak w sosie teriyaki może być dobrym początkiem tej przygody! Z okazji Chińskiego nowego Roku, nasi znakomici szefowie kuchni, przygotowali specjalne przepisy, które łączą...
Przepis na pyszne róże karnawałowe
Jak karnawał, to karnawał! A w związku z tym trzeba trochę poszaleć. Czy urządzamy huczną (ale bezpieczną!) imprezę, małą posiadówkę, czy kameralny rodzinny wieczór, na tę specjalną okazję trzeba przymusowo przygotować wyjątkowe przekąski. A...
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy curry
150 g soczewicy czerwonej
50 g płatków owsianych
1 puszka gęstego napoju kokosowego
200...
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek.
Składniki:
200 g szynki parzonej
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki oleju
200 g...
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem
Składniki:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego drobno posiekanego korzenia
250...
Słodki skarb polskiej kuchni – przepis na faworki
Dawniej uważano, że smażenie chrustu na tłusto ma charakter obrzędowy. Najstarsze wzmianki o faworkach pochodzą z XVII wieku, ale ich tradycja jest znacznie dłuższa. Przez wieki faworki stały się integralną częścią polskiej kultury i...
Pączki z krewetkami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
350 g krewetek
100 g orzechów włoskich
20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
2 cebule dymki
1 cytryna
1 białko z jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g...
Pikantne babeczki z batatów – przekąska idealna na imprezę
Wiadomo już, że nie trzeba podejmować wielkiego wysiłku i robić wykwintnych potraw. Zamiast pieczonego w całości indyka, dużo lepiej jest przygotować poręczne przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców i zasiadania do stołu. Koreczki...
Rolada szpinakowa z warzywami
Rolada szpinakowa z warzywami to wyjątkowo smaczny przysmak, który dodatkowo jest dobry dla naszego zdrowia. Wykorzystanie warzyw w kuchni wcale nie musi być nudne.
Składniki:
opakowanie 450 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
1 puszka...
Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3
Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością...