RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi „garami” odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Świąteczne wspomnienia o białej kiełbasie

0
Na myśl o wielkanocnych smakołykach i suto zastawionym stole Polacy oczami wyobraźni ujrzą zapewne przed sobą pyszną białą kiełbasę przygotowaną tak, jak lubimy, czyli tak jak przygotowywała ją w rodzinnym domu babcia lub mama. Do...

Gordon Ramsay włożył rękę do uruchomionego blendera! Zmieniła się w krwawą miazgę!

0
Gordon Ramsay poprowadził właśnie pierwszy odcinek programu The Nightly Show i już zafundował wszystkim prawdziwy horror! Szef kuchni miał przygotować sałatkę owocową, musiał w tym celu użyć blendera. Był jednak bardzo nieostrożny, i w momencie,...

Wszystko na swojej wysokości

0
Na dole lodówki temperatura jest najniższa i tam dobrze przechowywać przede wszystkim surowe mięso i ryby, najlepiej w szczelnych opakowaniach, gwarantujących jeszcze dłuższą świeżość. Boczne półki to idealne miejsce na olej, jajka, sosy, keczup,...

Marcelina Zawadzka: „pieczenie ciast to dla mnie trochę sport ekstremalny”

0
Nie przepada za gotowaniem, przygotowywanie słodkich wypieków uważa natomiast za rodzaj sportu ekstremalnego. Lubi jednak wyzwania, dlatego próbuje się nauczyć sztuki pieczenia, pracując na planie programu. Marcelina Zawadzka została nową współprowadzącą program „Bake Off – Ale...

Pomidorowy, czosnkowy i… – oto pomysły na pyszne sosy do pizzy

0
Ale sosy na pizzę – te, które trafiają na sam spód, bezpośrednio na ciasto, to co innego. Jak stworzyć ten idealny? Dziś spojrzymy zarówno na receptury klasyczne – na sosy do pizzy, które sprawdzą się,...

Maffashion z narzeczonym w uroczej reklamie Coca-Coli!

0
Z okazji walentynek Coca-Cola przygotowała spot z udziałem popularnej blogerki Maffashion i jej narzeczonego Czarka Jóźwika z kanału AbstrachujeTV. Jest to lokalna wersja globalnej reklamy brandu - „Break-up”. Julia Kuczyńska (Maffashion) po raz pierwszy w...

10 powodów dla których powinieneś pić więcej wody

0
Twoje ciało składa się w około sześćdziesięciu procentach z wody. Oznacza to, że gdy jesteśmy odwodnieni – co w przypadku niektórych z nas ma miejsce przez większość dnia – negatywnie wpływamy na wydajność naszego...

ABC parzenia herbaty

0
Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany? W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziębieniem. Ten sam gatunek...

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

6
Restauracja WABU jest czymś zupełnie nowym na kulinarnej mapie stolicy. Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją, potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya...

Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

0
W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...

Dlaczego warto jeść arbuzy?

0
Choć w południowej i środkowej Afryce arbuz był uprawiany już w 1500 roku p.n.e., to do Europy zawitał dopiero w XII wieku. Owoc szybko jednak podbił serca mieszkańców Starego Kontynentu, bo dwa wieku później...

Jak unikać kłopotów trawiennych w podróży?

0
W jaki sposób można wobec tego uniknąć kłopotów trawiennych w podróży? Uwaga na wodę Największym zagrożeniem jest generalnie jakość wody – nie w każdym kraju jest ona wysoka i nawet nieopatrzne wypicie jej w trakcie prysznica...

Ella Woodward o swojej diecie w książce „Smakowita Ella”

0
Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty. Zagraniczna prasa...

Obyczajowość godna pozazdroszczenia. Jak to robią Włosi?

0
Jednym z ważnych elementów tego sukcesu jest tradycja oraz kultura jedzenia. Włosi przywiązują do nich ogromną wagę. Wspólne, rodzinne przyrządzanie potraw i biesiadowanie sprawiają, że kuchnia tętni życiem. W nierzadko spotykanych wielopokoleniowych domach zwykle to...

Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą, o których mowa?

0
Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie...

Ciekawe tematy

Uroda

Kobiecy niezbędnik w czasie lata, czyli wakacyjna kosmetyczka

1
W czasie lata, gdy słoneczna aura sprzyja spontanicznym wypadom lub długo wyczekiwanym wczasom, zawartość kosmetyczki powinna być przede wszystkim użyteczna. Co i jak powinnyśmy spakować, aby nie przesadzić...

Polecane